sunnuntai 13. joulukuuta 2015

JA HOMOT LOIVAT NAISEN”Jo 70 vuoden ajan, 1940-luvun lopulta alkaen, kaikki naisten ulkonäköä muuttanut vaatemuoti on ollut homoseksuaalien muotisuunnittelijoiden luomaa. Naiset ovat kokeneet dramaattisia, hykerryttäviä muutoksia. Vyötärö on noussut ja laskenut, kadonnut ja palannut. Paitamekot ovat ilmestyneet naisten ylle ja naiset ovat saaneet oikeuden käyttää housuja myös työpaikoilla ja iltaravintoloissa. Voimakas, seksikäs, elegantti, hillitty, pelottava – nainen on voinut vaihtaa roolia tilanteen ja tunnelmansa mukaan. Ja kaiken sen ihanuuden ovat luoneet muutamat homoseksuaalit huippusuunnittelijat, jotka ovat halunneet auttaa naista tulemaan ulos kaapista enemmän naisena, Naisena.

Walter de Campin teos Ja homot loivat naisen on ensimmäinen kirja, jossa tähän arkaan aiheeseen tartutaan kokonaisvaltaisesti. Miksi homot kykenevät parhaiten pukemaan naisen elämän teatteriin? Ja miten nuo homot ovat itse 
elämänsä eläneet ja miten he ovat naista luoneet? Tätä tarinaa ei ole ennen kerrottu.”Ostin tämän kirjan stockan hullujen päivien aikaan vähän vahingossa. Menin Akateemiseen hakemaan Taiva+Helvetti –kirjasarjan urheilijaversiota, ja se olikin jo kädessäni, mutta odotellessani vuoroani(edelläni oli nelisenkymmentä asiakasta) tämä kirja osui silmiini, eikä mennyt kauaa, kun jo vaihdoin valintani.
Aluksi olin aivan innoissani tästä kirjasta, mutta sitten aloin miettiä, että miksi joku on kokenut aiheelliseksi kirjoittaa muotisuunnittelijoista vain heidän seksuaalisen suuntautumisensa takia. Kun eihän sillä ole mitään väliä. Juu, tiedän, että ajat ovat olleet erilaisia vuosikymmeniä sitten, mutta kuitenkin nyt eletään vuotta 2015(ainakin vielä pari viikkoa). Tämän ärsytyksen vuoksi kirja joutui viikoksi jäähylle, ärsytyksen hiukan laannuttua päätin lukea kirjan puhtaasti mielenkiintoisia historiallisia henkilöitä esittelevänä teoksena, ja jättää homo-näkökulman vailla sen suurempaa huomiota. Toimiva taktiikka.
Olen todella kiinnostunut historiasta, sekä suurista tapahtumista että henkilöistä ja heidän elämistään, Olen YleAreenan historiadokumenttien ja -ohjelmien suurkuluttaja. Sen vuoksi pidinkin tätä kirjaa erityisen kiinnostavana, erilaiset ihmiskohtalot ovat kiehtovia. Oli mielenkiintoista lukea, miten eri huippulahjakkaat muotisuunnittelijat ovat päätyneet uralleen ja millaisia tapahtumia heidän elämäänsä mahtuu.
Suosittelen tarttumaan tähän kirjaan, jos historialliset henkilöt ja heidän elämänsä kiinnostavat.

2 kommenttia:

  1. Minun mielestäni homonäkökulma on todella olennainen ja merkittävä, koska muotimaailmassa homoseksuaalisuus on miltei normi. Jostain syystä suuri osa miespuolisista muotisuunnittelijoista taitaa olla homoja, joten mielestäni ei ole liioittelua sanoa, että homot todellakin loivat ja luovat naisen. Ja tutkimusaiheenahan tämä on tosi herkullinen. Kirjoittajan näkökulmasta en tiedä, sehän toki vaikuttaa yleiskokemukseen. Jos se on alentuva tai turhan normittava, on tämä todellakin ankea ja ikävä aihe. Mutta en usko, että aihe on kenenkään mielestä loukkaava, tai ainakin toivon niin. Kaikkea pitää voida tutkia, ja aiheen merkittävyys historiassa ei muutu, vaikka elettäisiinkin vuotta 2015. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kanssasi ihan samaa mieltä, ja olisinkin voinut paremmin avata asiaa, että ärsytykseen vaikutti se, että kirjassa henkilöiden homous jäi toissijaiseksi. Jokaisen kohdalla kyllä kerrottiin heidän ihmissuhteistaankin, mutta ne olivat mainittu vähän ohimennen. Jäi vähän fiilis, että kirjalle on keksitty "raflaava" otsikko myynnin parantamiseksi.

      Poista