lauantai 6. joulukuuta 2014

Kosmetiikkabloggaajien joulukalenteri: Luukku 6
Olen miettinyt tämän postauksen kirjoittamista jo pidemmän aikaa. Sitten ilmoittauduin kirjoittamaan postauksen kauneusbloggaajien joulukalenteriin ja luin Tiede-lehdestä tämän postauksen aihetta koskevan artikkelin.

’Suosi suomalaista’ on varmasti monelle tuttu slogan ja sanonta. Mutta tarkoittaako tämä kauneus- ja kosmetiikkatuotteiden osalta sitä, että saa käyttää vain Lumenen kosmetiikkaa ja KalevalaKorun koruja? Mielestäni ei. Jos kaikki ostavat tuotteen vain sen takia, että se on suomalainen, se ei edistä suomalaisten tuotteiden laatua, kun ostajalle riittää se, että tuote on suomalainen. Mutta. joskus on mielestäni erittäin suotavaa suosia suomalaista. Eikä suomalaisen suosiminen aina tarkoita suomalaisten tuotteiden ostamista, vaikka se useimmiten niin onkin.

Kuinka moni meistä tilaa tuotteita ja tavaraa ulkomaisista nettikaupoista, koska sieltä ne saa halvemmalla? Minä ainakin. Jos esimerkiksi Diorin luomiväriviisikon saa ulkomaisesta nettikaupasta 55 eurolla, ja Sokoksella tai Stockmannilla siitä saa pulittaa 69,50, niin ei vaadita kovin korkeaa matematiikkaa, kun mietitään, kumpi kauppa houkuttelee enemmän.
Tietenkin oma lompakko on se lähin lompakko, ja sen tuon esimerkin Diorin viisikosta säästynyt n. 15 euroa on rahaa sekin. Ja sillä 15 eurolla on kuitenkin ihan kivasti käyttöarvoa. Jos söisin itse koulussa pelkkää puuroa, söisin 15 eurolla yli kaksi viikkoa. 15 eurolla kantaa myös kaupasta viikon ruoat.

Dior ostettu Stockmannilta ja Guerlain Sokokselta.
Mutta jos asiaa ajattelee laajemmassa mittakaavassa, niin Suomen taloudellista tilannetta ei auta se, että suomalaiset ostavat tavaransa ulkomailta. Suomalaisilta yritykset jäävät ilman tulojaan ja valtio ilman niistä maksettavia veroja. Lamaa torjutaan kuluttamalla, mutta kulutuksen pitäisi kohdistua suomalaisiin tuotteisiin ja yrityksiin, jotta siitä olisi apua Suomen taloustilanteelle.
Yksittäinen kuluttaja ei toki voi vaikuttaa näin isoihin asioihin määräänsä enempää, mutta jokainen voi tehdä edes jotain. Olkoon se sitten yksittäinen päätös tai periaate ja käytäntö. Pienistä puroista syntyy iso virta, kuten tiedätte.

Mielestäni kyseisen sloganin voisi toisaalta myös muuttaa muotoon ’suosi suomalaista pienyrittäjää’. Suomessa on äärettömän paljon lahjakkaita ja taitavia muoti-, kauneus- ja korualan pienyrittäjiä. Heillä on paljon kauniita ja oivaltavia tuotteita. Ja heitä minun mielestäni pitäisi suosia. Ei (vain) siksi, että he ovat suomalaisia, vaan koska he tekevät laadukkaita tuotteita ja ovat tehneet paljon töitä päästäkseen siihen pisteeseen missä nyt ovat. Ja he ansaitsevat menestyä ja viedä yritystään eteenpäin.

Uhana DesignEdellämaintut yritykset ovat vain pieni osa ja muutama ensimmäiseksi mieleen tullut esimerkki suomalaisista muoti-,kauneus- ja korualan yrityksistä. Osa on isompia ja osa pienempiä. Mutta kaikki todella hyviä siinä, mitä tekevät.
Edellä mainituista yrityksistä itse olen tutustunut lähemmin titiMadamiin, Uhana Designiin ja Nousevaan Myrskyyn. Ostin itselleni tämän vuoden Tampereen käsityömessuilta titiMadamin kaulakorun sekä Uhana Designin korvakorut. Vuosi sitten ostin parhaalle ystävälleni lahjaksi Nousevan Myrskyn korvakorut. Coston hattuja pyörittelin käsissäni myös käsityömessuilla, mutta nyt päätin käyttää messubudjettini koruihin. Mutta myöhemmin tulen varmasti täydentämään vaatekaappiani Coston hatuilla. Olen myös todella palavasti ihastunut Lumin Supermarket bag –laukkuihin, mutta opiskelijabudjettini ei ihan vielä taivu sellaisen hankkimiseen. Mutta ehkä käytänkin Norsusäästöpankkini sisällön kaulakorun sijaan laukkuun? No, käytänpä Norsun sisällön kumpaan tahansa, on matkaa säästötavoitteeseen vielä paljon.

titiMadam 


En tiedä, kuinka moni teistä lukijoista on tietoinen Designpassista? Itse kuulin Designpassista vahingossa alkuvuodesta, ja innostuin siitä heti. Passilla saa siinä olevista yrityksistä joko kertaluonteisia tai jatkuvia alennuksia ja etuja. Joissain yrityksissä edut vaihtuivat kuukausittain.
Jos passia ei vielä omista, niin tämän vuoden passin hyödyntämisellä on jo kiire, jollei se ole vallan myöhäistä. Mutta huoleen ei tietääkseni ole aihetta, sillä ensivuodellekin on (toivottavasti) tulossa Designpassi.
Mielestäni Designpassi alentaa kynnystä ostaa suomalaisia tuotteita, sillä passissa olevat alennusprosentit ja edut ovat kyllä kivoja ja tuntuvia.

Mikä tämän postauksen tarkoitus oikeastaan oli? Tuoda esille omaa erinomaisuuttani suomalaisten tuotteiden suosimisessa? Ei, olen ihan yhtä taipuvainen ostamaan tarpeeni ulkomaisista nettikaupoista niiden ollessa huomattavasti halvempia kuin Suomessa.
Haluaisin herättää jokaisen ajattelemaan, että joskus ostaisi sen tarvitsemansa suomalaisesta tavaratalosta tai nettikaupasta ulkomaisen sijaan. Ja että ihmiset tutustuisivat enemmän ja rohkeammin suomalaisten pienyritysten tarjontaan, sillä niistä löytyy todella laadukkaita, kauniita ja eettisesti kestäviä tuotteita.

Joulukalenterin luukut löytyvät seuraavien linkkien takaa:

1.       Luukku: Viilankantolupa
3.       Luukku: Wind It Up
4.       Luukku: Miss Aria
5.       Luukku: Pitkät Kynnet & Charming Nails
6.       Luukku: Levoton tyttö
7.       Luukku: Lazy Dynamite
8.       Luukku: Keyword: Love
9.       Luukku: Kosmetiikkaobsessio
11.   Luukku: elämää smykkinä
14.   Luukku: Wasting Lifestyle & Polishaholic
19.   Luukku: in this part of town
20.   Luukku: Mustaa kajalia & Nutturapää
21.   Luukku: Dixi
23.   Luukku: Juille’s
24.   Luukku: Yllätys!

10 kommenttia:

 1. Hyvää pohdintaa! :) Mä olen tehnyt päätöksen ostaa Suomesta aina kun samaa tuotetta on tarjolla sekä ulkomaisessa nettikaupassa että täällä. Samalla se tarkoittaa sitä, että ostettua tulee vähemmän, mikä taas ekologista näkökulmasta on hyvä asia. Aloin herätä noin vuosi sitten siihen tosiasiaan, että todella harvoin oikeasti tarvitsen mitään uutta. Kun ostaa harvemmin, voi iloisena ja hyvällä omallatunnolla hankkia sen haluamansa kotimaasta. Jos vielä kotimaisena tuotteena, niin mikäs sen parempaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatan itsekin tehdä tuollaisen päätöksen. Varsinkin, kun Paypalin rahansiirtojutut ovat muuttuneet, niin en tiedä jaksanko perehtyä siihen.
   Ja todella, kun ostaa vain tarpeellista, niin siitä voi maksaa sitten vähän enemmän.:)

   Poista
 2. Täytyy myös ajatella niinkin, että kun ostaa Suomesta niin joku suomalainen sitä myy esim Sokoksella ja tukkuliikkeissä, vaikka tuote olisikin ulkomainen. Suomalainen tuote tuo myös teollisia työpaikkoja tämän myyntihenkilön lisäksi. Eihän näissä meidän kosmetiikkaostoissa yksin tätä maata nosteta lamasta mutta jokaisen apu tässä nyt tarvitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa yritin sanoa, tässä postauksessa, mutta en osannut muotoilla ajatustani näin hyvin ja selkeästi :)

   Poista
 3. Erinomaista pohdintaa, Holmes! <3 (Voi olla, että just tein tilauksen nettikauppaan, mutta... *köh*)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se, joka on synnitön, heittäköön ensimmäisen kiven :D Kiitos <3

   Poista
 4. Ei kukaan ole immuuni nettikaupoille, mutta pienetkin jutut voi olla suomalaiselle yrittäjälle tai tuotteelle tärkeitä. :) Täältä löytyy ihan oikeasti sitä hyvääkin suomalaista, oli se sitten palvelu tai joku tavara, mutta välillä niitä joutuu vähän ehkä kaivamaankin.

  VastaaPoista
 5. Hyvä teksti, kiva että nostit tän asian esiin :)

  VastaaPoista